Om Kulturkompis

Bygg vänskap genom kulturupplevelser

Kulturkompis förenar människor med olika bakgrund och erfarenheter genom gemensamma kulturupplevelser, allt från bio och konserter till teater och utställningar, helt gratis.

När du anmäler dig som Kulturkompis matchar vi dig med andra i en kulturkompisgrupp om 4–5 personer. Några av er kommer att ha bott länge i Sverige, kanske hela livet, medan andra (minst två personer) är nya i Sverige. Tillsammans upplever ni kultur och lär känna varandra.

Hur funkar det?

  • Anmäl dig och bli matchad

    När du anmält dig matchas du med andra i en Kulturkompisgrupp.

  • Upplev kultur

    Du och dina nya kulturkompisar går på bio, teater eller kanske en utställning tillsammans.

  • Lär känna varandra

    Efter varje kulturupplevelse samlas ni för fika och eftersnack (på svenska).

21

Platser

1794

Kulturkompisar

171

Kulturarrangörer

Kulturupplevelse med eftersnack

Er grupp träffas minst tre gånger och upplever kultur tillsammans. Ni väljer själva vad ni vill göra och när ni vill göra det.

Biljetterna får ni gratis av kulturarrangörer, museer, teatrar, biografer med flera, som stöttar Kulturkompis. Utbudet hänger förstås på var i Sverige ni bor. Efter varje kulturupplevelse samlas ni och fikar med eftersnack (på svenska). Genom kultur och samtal växer både vänskap och ny kunskap.

Bilda grupp med en vän

Är ni två eller fler som vill vara med i samma kulturkompisgrupp? Börja med att en av er registrerar sig som Kulturkompis och sedan bjuder in en eller flera vänner. Då ser vi till att ni får vara i samma grupp. Det enda villkoret är att minst hälften av er ska vara ganska nya i Sverige.

Vill du bli gruppledare?

För att allt ska fungera så bra som möjligt behöver en av er ta på sig rollen som ledare. Ledaren tar ansvar för sånt som att fixa biljetter och berätta vad gruppen har gjort för oss på Kulturkompis.

Som ledare får du logga in på en särskild del av Kulturkompis.nu, där du kan boka biljetter och fylla i enkla frågeformulär. Som gruppledare får du möjlighet att gå en enkel, digital grundutbildning samt andra erbjudanden och evenemang som ledare inom Kulturkompis och Studieförbundet Bilda bjuds in till.

Var finns Kulturkompis?

Än så länge finns inte Kulturkompis överallt i Sverige, men vi växer hela tiden.

Om du vill anmäla dig men inte hittar din ort kan du anmäla intresse. Då meddelar vi dig så fort Kulturkompis kommer till dig.

Kulturkompis historia

Kulturkompis rivstartade år 2016 i spåren av den stora flyktingströmmen på grund av kriget i Syrien. Idén var enkel: Matcha nya i Sverige med personer som har bott här länge (eller hela livet) som vill uppleva kultur tillsammans. Kulturkompis gav människor med olika bakgrund och kultur chansen att få nya vänner och lära nytt av varandra.

En förutsättning för Kulturkompis var att kulturarrangörer, teatrar, konserthus, biografer och muséer, skänkte gratisbiljetter till sina evenemang för att bidra till ett mer öppet och inkluderande Sverige och samtidigt nå en ny och större publik.

Kulturkompis grundades av Studieförbundet Bilda, ett av tio studieförbund i Sverige som arbetar med folkbildning. Modellen för Kulturkompis, att skapa grupper med personer som vill knyta nya kontakter, dela erfarenheter och lära sig nytt, bygger på den svenska folkbildningsmodellen. Begreppet folkbildning är svårt att översätta till andra språk. Det handlar om att folk lär sig nya saker men inte genom undervisning i ett klassrum. Folkbildning ska alltid vara fri och frivillig och är ett demokratiskt sätt att lära sig nytt av och med varandra.

Folkbildning är en viktig del av att vi i Sverige ska bidra till att nå FN:s Globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Kulturkompis har särskilt stor betydelse för de globala målen 4, om utbildning och mål 10, som handlar om minskad ojämlikhet.