Ifigenia i Aulis

Dramaten, Stockholm

OBS! Begränsat antal platser för Kulturkompisar till alla Dramatens föreställningar. Boka platserna genom att mejla din förfrågan till mia.hertler@dramaten.se och märk mejlet med Kulturkompis. Skriv vilken föreställning gruppen vill gå på, vilket datum, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen och svarat på ditt e-postmeddelande. Biljetterna mejlas till den person som bokat till gruppen. Ta med telefon så att du kan visa ditt Kulturkompis-kort på föreställningsdagen.


Två barn är fångade i sina föräldrars krig. Kung Agamemnon står redo att anfalla Troja, men flottan ligger still i hamnen i Aulis och kommer inte iväg. För att få vind i seglen krävs ett offer till gudinnan Artemis: Agamemnons egen dotter Ifigenia. Han går till slut med på kravet och lurar sin dotter till Aulis i tron att hon ska giftas bort med Akilles. När Ifigenia kommer dit med sin lillebror Orestes och mor Klytameistra, förstår de att någonting inte står rätt till.

Går det att rädda Ifigenias liv – och vill hon det?

Ifigenia i Aulis är ett sorgespel om krigens oskyldiga offer. En berättelse om maktlöshet och hämnd. Vi får följa en dysfunktionell familj som befinner sig mitt i kriget – samtidigt i ett eget krig bakom lyckta dörrar där barnen blir offer för sina föräldrars handlingar. Pjäsen som skrevs av Euripides för 2400 år sedan är fortfarande skrämmande aktuell. Här i en version av Jon Fosse, den norska dramatikens förgrundsgestalt, som i år fyller 60 år. Bearbetad för Dramaten av Nadja Weiss och Irena Kraus.

  • Startdatum
  • 2019-10-17 19:00
  • Slutdatum
  • 2019-11-07 19:00