Fedra/Hippolytos

Dramaten, Stockholm

OBS! Dramnaten erbjuder ett begränsat antal platser till Kulturkompisar. Boka platserna genom att mejla din förfrågan till mia.hertler@dramaten.se och märk mejlet med Kulturkompis. Skriv vilken föreställning gruppen vill gå på, vilket datum, hur många platser, samt i vilket namn bokningen ska göras. Platserna är reserverade när biljettkassan har bekräftat bokningen och svarat på ditt e-postmeddelande. Biljetterna mejlas till den person som bokat till gruppen. Ta med dig ditt digitala Kulturkompis-kort på föreställningsdagen.

Drottning Fedra är ensam hemma. Hennes maktfullkomlige make, kung Theseus, är försvunnen sedan en tid. Kanske upptagen med en annan kvinna, kanske död i strid. Ingen vet.

Fedra kan inte sluta tänka på sin styvson Hippolytos, trots att hon vet att det är omöjligt. Otänkbart. Fel. Hon plågas så svårt av sina känslor att hon överväger ta sitt liv. Men så kommer dödsbudet. Theseus kommer inte tillbaka.

Fedra / Hippolytos  är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa.

I denna nya version av Tora von Platen, som utgår ifrån pjäser av Jean Racine, Seneca den yngre och Euripides, framträder en ny bild. Vilken makt över sina liv har Fedra och Hippolytos, i skuggan av en auktoritär, våldsam man med hjältestatus? Hur påverkas maktbalansen när patriarken försvinner? Och vad ska de göra med sin nyvunna frihet?

Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos. Regisserar gör Tatu Hämäläinen som på Dramaten tidigare regisserat Ett år av magiskt tänkande  av Joan Didion, en Galeasen-produktion som sen flyttade in på Dramaten samt Sara Stridsbergs pjäs om Drottning Kristina: Dissekering av ett snöfall.

Scenografin är skapad av den internationellt uppmärksammade konstnären Anastasia Ax. Nyskriven musik av Maria W Horn.

  • Startdatum
  • 2019-10-17 19:00
  • Slutdatum
  • 2019-10-23 19:00