Skottes Musikteater

Skottes Musikteater är en fri teatergrupp med en genuin teatertradition. Vi är en av landets äldsta fria teatergrupper med drygt 40 år och närmare 150 uppsättningar på nacken.

Skottes Musikteater presenterar varma, känslomässiga berättelser fulla av överraskande vändningar, berättade med musikalitet, teatralitet och lust. Vi vill ge våra besökare en upplevelse att bära med sig långt efter att man lämnat teatersalongen.

För en ännu större upplevelse ger vi ofta ett mervärde till våra föreställningar. Det kan vara våra populära familjelördagar med kafé och barnaktiviteter eller olika former av samarbeten med dramapedagoger och förskola/skola.

Skottes Musikteater hittar du i centrala Gävle, på Spegeln som är vår hemmascen. och vi producerar barn- och vuxenteater. Vi turnerar kontinuerligt över hela landet med våra produktioner.

Läs mer på Skottesmusikteater.com!


Så här bokar ni

Boka dina biljetter hos oss genom att maila till skottes@skottesmusikteater.com, märk då ditt mail med Kulturkompis. Det går också bra att ringa till oss för att boka, 026-10 11 35.

Notera att biljetterna går åt snabbt, och att det är bra att vara ute i god tid med bokningarna.


  • Adress
  • Norra Köpmangatan 11 803 11 Gävle

Om Skottes Musikteater

Skottes Musikteater startade som Skottes Musikorkester 1976 i Luleå. Orkestern, som den lät då har beskrivits som ett folkmusikbaserat rockband. Så småningom började man inkludera mer och mer sketcher och revyer i sin musik, och Skottes Musikorkester fick bli så småningom bli Skottes Musikteater.1981 kom man till en punkt då det var dags att satsa fullt ut och ensemblen sade upp sig från sina ordinarie anställningar för att arbeta på heltid med orkestern. I och med en satsning på barnteater ökade också det årliga anslaget från Statens Kulturråd.

1983 sökte Gävle kommun en barn- och ungdomsteatergrupp som skulle bo och verka i staden. Skottes, som redan gästspelat i Gävle vid flera tillfällen fick uppdraget. Så kom det sig att de som då utgjorde kärnan i gruppen tog sitt pick och pack och sina familjer och flyttade till Gävle.

Det var härliga tider för Skottarna, föreställningarna i Gävle sålde slut långt i förväg och de turnerade land och rike runt på olika barnteaterfestivaler. Bl.a. besöktes Seattle i USA, Toronto i Kanada, Skottland, England, Tyskland och Frankrike. Inbjudningarna från olika länder var många fler än vad gruppen hade möjlighet att åka till.

1995 – efter tolv år i Gamla Grand flyttade gruppen ett stenkast till den nyinredda före detta biografen Spegeln som gjorts om till teater för Skottes räkning. Där huserade gänget också i tolv år.

Några föreställningar som utmärkt sig genom åren och dragit mycket publik är Happy Hour, LördagsNöjet, Bockarna Bruse, Gittan och gråvargarna, Den fula ankungen och Momo – kampen om tiden. Skottes soppluncher med musikunderhållning var väldigt populära och har förgyllt många luncher för Gävles vuxenpublik.

2007 - 2012 huserade Skottes Musikteater i Gasklockeområde, därefter installerade sig Skottes återigen på Spegeln där de fortfarande finns kvar.

Genom åren har många, många människor passerat Skottes Musikteater under sin karriär. Idag består gruppen av Kalle Zerpe, Marie Skönblom, Sara Fridholm, Stina Zacco Andersson, Ove Zacco Andersson och Mats Jadin.