Dalasinfoniettans Vänförening

Dalasinfoniettan är Dalarnas kammarorkester som med 28 heltidsanställda musiker ger konserter i Dalarna, Sverige och ibland så långt bort som Sapporo och Tokyo.

Från hösten 2019 heter chefdirigenten Roberto González-Monjas som är en lika eftertraktad violinist som dirigent. Tillsammans med Alejandro Posada startade han Iberacademy; en institution i Medellín, Colombia, med syfte att skapa en effektiv och hållbar modell för musikalisk utbildning. Roberto är också Artist in Residence för Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon.

Dalasinfoniettan samarbetar gärna med internationella solister som Janine Jansen och Evelyn Glennie och räds inte heller att vidga sin musikaliska horisont mot pop, folkmusik och jazz.

Genom åren har Dalasinfoniettan varit kärnan i operaorkestern på den stora utomhusarenan Dalhalla i kritikerrosade uppsättningar.

Hösten 2019 släpps Dalasinfoniettans egen skiva med musik av Poulenc, Ligeti och Larsson Gothe under ledning av avgående chefdirigent Daniel Blendulf. Skivan blir ett klingande avslut på hans konstnärliga utvecklingsarbete med orkestern.

Dalasinfoniettan är även värdorkester för Vinterfest. Den internationella kammarmusikfestivalen har utvecklats av sina konstnärliga ledare; först klarinettisten Martin Fröst, sedan den isländske pianisten Víkingur Ólafsson.